Zanedbaný ovocný sad na sídlisku premenia na oddychovú zónu

05.03.2012 Prešov

Prešov 4. marca (TASR) – Zanedbaný ovocný sad v blízkosti panelákov na Sídlisku III v Prešove chcú premeniť na oddychovú zónu. Približne pol hektára mestského pozemku, ktorý bol súčasťou areálu školy na Ulici Matice slovenskej, má v súčasnosti v správe Občianske združenie (OZ) Barlička.
OZ sa venuje práci s hendikepovanými a poradenská, sociálna i terapeutická činnosť prebieha práve v budove v tomto areáli. Prevádzkuje tu centrum mládeže, pracovné stredisko, chránenú dielňu, materské centrum a súkromnú praktickú školu.
"Je to záhrada, o ktorú sa nikto roky nestaral a keďže my potrebujeme aktivity aj vonku, tak sme sa začali zaoberať tým, ako ju upravíme. Brigádnicky sme tu odpracovali veľa hodín, ale treba upraviť aj chodníky, spevniť plochu," vysvetľuje vedúca denného centra Mária Mochňacká.
Náklady na práce, ktoré bude nutné realizovať, predstavujú podľa nej zhruba 5500 eur, ktoré získali väčšinou z grantov a od sponzorov. Projekt je však postavený tak, aby sa dalo v zveľaďovaní areálu pokračovať postupne.
Je tu 30 ovocných stromov väčšinou jabloní, ktoré sú už orezané, tak aby konáre nebránili úpravám na trávnatých a spevnených plochách. V areáli pribudne niekoľko desiatok metrov chodníkov, lavičky, odpadkové koše, nové okrasné rastliny, skalka a prvky drobnej architektúry.
"Celá plocha bude bezbariérová a budú ju teda môcť ľahko využívať naši klienti, starší ľudia, ale aj mamičky s kočíkmi. Nechceme ju len pre seba, ale bude slúžiť všetkým z okolia," vysvetľuje Mochňacká.
Dodala, že z budovy, ktorú prevádzkujú, bude viesť bezbariérová rampa a rovnako by tu mala v budúcnosti vzniknúť malá letná čajovňa, do ktorej by sa bez problémov dostali aj vozičkári.
"Chceme tento areál využiť aj na terapeutickú činnosť, ktorú realizujeme v rámci našich aktivít. Dá sa tu robiť muzikoterapia, arteterapia a budeme sa snažiť do starostlivosti o areál zapojiť v rámci možností našich členov i klientov," tvrdí Mochňacká.
Zdôraznila, že pre hendikepovaných je dôležitý pocit spolupatričnosti a výrazne im pomáha, ak môžu niečo pre niekoho urobiť. Táto oddychová zóna bude mať podľa nej veľký význam, pretože sa v nej budú stretávať hendikepovaní so svojimi zdravými susedmi či rovesníkmi.
 

Vyberte región

mark